Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ, Douglas Adams

galaxia-otospogΑπίθανη επιστημονική φαντασία και απίθανο (αγγλικό) χιούμορ, απίθανα συνδυασμένα.

«Ο γήινος Άρθουρ Ντεντ, από μία εντελώς απίθανη άθροιση απιθανοτήτων, βρίσκεται να ταξιδεύει μαζί με τον μπετελγεζιανό φίλο του, Φορντ Έσκορτ, που είχε ξεμείνει στη Γη. Βέβαια, η Γη έχει ήδη κατεδαφιστεί από τον Βογγονικό Οικοδομικό Στόλο (με εντολή της Γαλαξιακής Πολεοδομίας), για να ανοίξει μια γαλαξιακή λεωφόρος υπερταχείας κυκλοφορίας. Κάτω από εντελώς απίθανες συνθήκες, ο Άρθουρ βρίσκεται πάνω στη «Χρυσή Καρδιά», διαστημόπλοιο Άπειρης Απιθανότητας, που μόλις είχε κλέψει ο Ζάφοντ Μπλήμπλιμπροξ, πρώην πρόεδρος της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας και ξάδερφος του Φορντ Έσκορτ. Μαζί του ταξιδεύει η Τρίλιαν, ένα κορίτσι που είχε αφήσει ανικανοποίητα αισθήματα στον Άρθουρ, μια νύχτα σ’ ένα πάρτι στο Λονδίνο. Όλοι μαζί (να μην ξεχάσουμε και τον Μάρβιν, το καταθλιπτικό ρομπότ) κατευθύνονται στον μυθικό πλανήτη Μαγραθέα…
Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν πως οι αχανείς εκτάσεις του Γαλαξία είναι εξαιρετικά παράξενες, θαυμαστές, αλλά και άκρως επικίνδυνες.

«Πέρα μακριά στα αχαρτογράφητα τέλματα της πιο μπανάλ περιοχής του Δυτικού Σπειροειδούς Βραχίονα του Γαλαξία βρίσκεται ένας μικρός, ασήμαντος, κίτρινος ήλιος.
Γύρω απ’ αυτόν τον ήλιο, σε μια απόσταση περίπου είκοσι δύο εκατομμυρίων μιλίων, γυρίζει ένας εντελώς ασήμαντος, μικρός, γαλαζοπράσινος πλανήτης, που οι κάτοικοί του, μια μορφή ζωής καταγόμενη από πιθήκους, είναι τόσο πρωτόγονοι, που πιστεύουν ακόμα πως τα ψηφιακά ρολόγια είναι μια πανέξυπνη ιδέα.
Αυτός ο πλανήτης έχει -ή μάλλον είχε- ένα πρόβλημα, που ήταν το εξής: οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζούσαν σ’ αυτόν ήταν συνήθως δυστυχισμένοι. Πολλές λύσεις είχαν προταθεί γι’ αυτό το πρόβλημα, αλλά οι περισσότερες ασχολούνταν με τη διακίνηση μικρών πράσινων χαρτιών, πράγμα παράξενο, γιατί βασικά δεν ήταν τα μικρά πράσινα χαρτιά που ήταν δυστυχισμένα.
Κι έτσι το πρόβλημα παρέμενε· πολλοί άνθρωποι είχαν τα χάλια τους και οι περισσότεροι ήταν αξιοθρήνητοι, ακόμα κι αυτοί με τα ψηφιακά ρολόγια.
Όλο και πιο πολλοί ήταν της γνώμης πως ήταν μεγάλο λάθος που κατέβηκαν από τα δέντρα. Και μερικοί έλεγαν πως ακόμα και τα δέντρα ήταν μια άσχημη κίνηση και πως δεν έπρεπε καν να έχουν βγει από τους ωκεανούς.
Και τότε, μια Πέμπτη, κάπου δύο χιλιάδες χρόνια από τότε που είχαν καρφώσει κάποιον σ’ ένα δέντρο, επειδή είπε πόσο ωραία θα ήταν αν άρχιζαν να φέρονται καλά ο ένας στον άλλον, έτσι για αλλαγή, μια κοπέλα, η οποία καθόταν μόνη της σ’ ένα μικρό καφενείο στο Ρίκμανσουορθ, ξαφνικά κατάλαβε τι ήταν αυτό που δεν πήγαινε καλά τόσον καιρό και πώς θα μπορούσε ο κόσμος να γίνει ένα ωραίο κι ευτυχισμένο μέρος για όλους. Αυτή τη φορά είχε βρει το σωστό πράγμα που θα λειτουργούσε, χωρίς να χρειάζεται να καρφωθεί κανείς πουθενά.
Δυστυχώς, όμως, προτού προλάβει να φτάσει το τηλέφωνο και να ειδοποιήσει κάποιον, μια τρομερή, ηλίθια καταστροφή συνέβη, και η ιδέα της χάθηκε για πάντα.
Αυτή δεν είναι η ιστορία της.
Αλλά είναι η ιστορία αυτής της τρομερής, ηλίθιας καταστροφής και μερικών συνεπειών της.
Είναι επίσης η ιστορία ενός βιβλίου, ενός βιβλίου που λέγεται «Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ» – ένα βιβλίο που δεν είναι γήινο, που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στη Γη και που κανείς Γήινος δεν είχε δει ή ακούσει γι’ αυτό έως την τρομερή καταστροφή.
Ήταν όμως ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο.
Ήταν ίσως το πιο αξιόλογο βιβλίο που βγήκε ποτέ από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο της Μικρής Άρκτου – που ήταν επίσης άγνωστος στους Γήινους.
Δεν είναι μόνο ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο, αλλά και μια μεγάλη επιτυχία· πιο δημοφιλές από τον Γαλαξιακό Τσελεμεντέ, πιο διαδεδομένο από το Πενήντα Τρία Ακόμα Πράγματα που Μπορείτε να Κάνετε σε Μηδέν Βαρύτητα, πιο πολύκροτο κι από την περιβόητη φιλοσοφική τριλογία του Ούλον Κόλουφιντ Που Έκανε Λάθος ο Θεός, Μερικά Ακόμα από τα Μεγάλα Λάθη του Θεού και Ποιος Είναι Αυτός ο Θεός Τέλος Πάντων;
Σε πολλούς από τους πιο άνετους πολιτισμούς του Εξωτερικού Ανατολικού Χείλους του Γαλαξία, το «Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ» έχει ήδη υποσκελίσει τη Μεγάλη Γαλαξιακή Εγκυκλοπαίδεια και θεωρείται η πιο έγκυρη παρακαταθήκη γνώσης και σοφίας, αν και έχει αρκετές παραλείψεις και πολλές φορές τα στοιχεία του είναι πλαστά, ή τουλάχιστον ανακριβή. Παρ’ όλα αυτά, έχει μεγαλύτερη επιτυχία, γιατί πλεονεκτεί σε δύο σημαντικά σημεία.
Πρώτον, είναι λίγο πιο φτηνό και δεύτερον, έχει τυπωμένη τη λέξη ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ με μεγάλα, καθησυχαστικά γράμματα στο εξώφυλλό του.
Αλλά η ιστορία αυτής της τρομερής, ηλίθιας Πέμπτης, η ιστορία των παράξενων συνεπειών της και το πώς αυτές οι συνέπειες είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένες μ’ αυτό το καταπληκτικό βιβλίο, αρχίζει πολύ απλά.
Αρχίζει μ’ ένα σπίτι. (Από την έκδοση)

«Μια Πέμπτη μεσημέρι η Γη κατεδαφίζεται απροειδοποίητα, για να φτιαχτεί στη θέση της μια διαγαλαξιακή λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας.

Για τον Άρθουρ Ντεντ, του οποίου το σπίτι επίσης κατεδαφίστηκε το ίδιο πρωί, όλα αυτά αποτελούν κάτι περισσότερο απ’ όσο μπορεί ν’ αντέξει, μια και πλέον βρίσκεται να ταξιδεύει στο διάστημα μαζί με τον φίλο του Φορντ Έσκορτ, Μπετελγεζιανό που ‘χε ξεμείνει στη Γη. Κάτω από εντελώς απίθανες συνθήκες, ο Άρθουρ βρέθηκε πάνω στη «Χρυσή Καρδιά», διαστημόπλοιο Άπειρης Απιθανότητας, που μόλις είχε κλέψει ο Ζάφορντ Μπήμπλιμπροξ, πρώην πρόεδρος της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας και ξάδερφος του Φορντ Έσκορτ και τον οποίο συνοδεύει η Τρίλιαν, ένα κορίτσι που είχε αφήσει ανικανοποίητα αισθήματα στον Άρθουρ, μια νύχτα σ’ ένα πάρτι στο Λονδίνο. Όλοι μαζί (να μην ξεχάσουμε και τον Μάρβιν, το καταθλιπτικό ρομπότ) κατευθύνονται στο μυθικό πλανήτη Μαγραθέα σε μια περιπετειώδη αναζήτηση θησαυρών και δόξας.

Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν πως οι αχανείς εκτάσεις του Γαλαξία είναι εξαιρετικά παράξενες, θαυμαστές, αλλά και άκρως επικίνδυνες.
[εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, 2005]

«Talking about this book to someone who hasn’t read it is like trying to explain what sex is like to a virgin.» – About Entertainment

» Πέρα από σπαρταριστό το βιβλίο είναι και ανεκτίμητο, καθώς μας δίνει την απάντηση στο απόλυτο ερώτημα για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα» – protagon.gr

«Το δεύτερο πιο αστείο βιβλίο όλων των εποχών. Η αστείρευτη φαντασία του Adams. Οποιαδήποτε σελίδα και να επιλέξεις να διαβάσεις, είναι ικανή να σου φτιάξει τη μέρα» – fridge.gr

«An amazingly amusing and bizarre novel that will leave you speaking gibberish!» – The Guardian 

«Sci-fi, Monty Python-style….» – Kirkus Reviews

Σχετικά links: