Η σύντομη θαυμαστή ζωή του Όσκαρ Γουάο, Junot Díaz

oscarwaoΜε εκπληκτική ζωντάνια και διορατικότητα, ο Τζούνο Ντίαz μάς καταβυθίζει στις ταραχώδεις ζωές του ήρωά μας Όσκαρ, της φυγάδας αδερφής του Λόλα και της μητέρας τους Μπελίσια, μιας άγριας πρώην καλλονής, μυώντας μας στο επικό ταξίδι της οικογένειας από τον Άγιο Δομίνικο στο Ουάσινγκτον Χάιτς και από εκεί στο Μπέργκενλαϊν του Νιου Τζέρσι και πίσω ξανά. Γραμμένη με ασυνήθιστη θέρμη και χιούμορ, «Η Σύντομη Θαυμαστή Ζωή του Όσκαρ Γουάο» παρουσιάζει μια εκπληκτικά διαυγή σύλληψη της σύγχρονης αμερικανικής εμπειρίας και της ακατανίκητης ικανότητας του ανθρώπου να υπομένει -και να ρισκάρει- τα πάντα στο όνομα της αγάπης.

Ένας αληθινός λογοτεχνικός θρίαμβος, ένα μυθιστόρημα που καθιερώνει τον Τζούνο Ντίαζ ως έναν από τους καλύτερους και πιο συναρπαστικούς συγγραφείς της εποχής μας.

«Τα πράγματα δεν ήταν ποτέ καλά για τον Όσκαρ, έναν γλυκό, αλλά καταστροφικά παχύσαρκο σπασίκλα του γκέτο, έναν ρομαντικό του Νιου Τζέρσι που ονειρεύεται να γίνει ο Δομινικανός Τόλκιν και, πάνω απ’ όλα, να βρει την αγάπη. Ίσως όμως δε βρει ποτέ αυτό που ζητάει, λόγω του fuk?, της πανάρχαιης κατάρας που έχει στοιχειώσει την οικογένεια του Όσκαρ επί γενιές, καταδικάζοντάς τους σε φυλακίσεις, βασανιστήρια, τραγικά δυστυχήματα και, πάνω απ’ όλα, αγάπες χωρίς μέλλον. Ο Όσκαρ, που ακόμα ονειρεύεται το πρώτο του φιλί, είναι απλώς το πιο πρόσφατο θύμα της – μέχρι το μοιραίο καλοκαίρι που ο ίδιος αποφασίζει να είναι το τελευταίο του.»

Βραβείο National Book Critics Circle Award – Fiction [2007]

Βραβείο Time Magazine Best Fiction Book of the Year [2007]

Βραβείο Pulitzer Prize – Fiction [2008]

Βραβείο Hurston/Wright Legacy Award [The Hurston/Wright Foundation] [2008]

“An extraordinarily vibrant book that’s fueled by adrenaline-powered prose….” Michiko Kakutani, New York Times

«Genius…a story of the American experience that is giddily glorious and hauntingly horrific» San Francisco Chronicle

«A big question in Oscar’s life, and the novel, is: will he ever get laid?..» The Guardian

«With this startling, breathless, sweetly harsh debut novel, Junot Díaz, a justifiable Pulitzer Prize winner, has managed to portray both the particularity of the inner life of a Dominican teenage boy in contemporary New Jersey, as well as draw universal conclusions about men and women, race and class.» The Independent 

Είναι ευκολοδιάβαστο, συναρπαστικό, ένα αληθινό μυθιστόρημα. διασκεδαστικό, πληροφοριακο, μοντερνο.

Σχετικά links: