Η θάλασσα της γονιμότητας, Γιούκιο Μισίμα

‘Εκανε χαρακίρι σε ζωντανή μετάδοση. Λάτρης της Ελλάδας, τρείς φορές υποψήφιος για Νόμπελ, με ακροδεξιές εθνικιστικές απόψεις, …με oμοφυλοφιλικές προδιαθέσεις, body-builder, ‘μοντέλο’, φανατικός αυτοκρατορικός, ποιητής, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης,  ένας απο τους σπουδαιότερους Ιάπωνες συγγραφείς.

Η θάλασσα της γονιμότητας

thalasa-gonimotitas3

Η ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου μυθιστορήματος – «Η θάλασσα της γονιμότητας» – με κάνει να αισθάνομαι ότι έφτασε το τέλος του κόσμου…» έγραψε ο Γιούκιο Μισίμα τον Οκτώβριο του 1970. Το Νοέμβριο ήταν νεκρός ύστερα από τελετουργική αυτοκτονία.

Αποτελούμενη από τέσσερα μέρη, «Η θάλασσα της γονιμότητας» αντιπροσωπεύει την άνθηση της ιδιόμορφης μεγαλοφυΐας του Μισίμα. Το «Ανοιξιάτικο χιόνι» είναι μια ευγενική και συγκινητική ιστορία αγάπης. Στα «Αφηνιασμένα άλογα», την αιματηρή συνέχειά του, πρωταγωνιστεί ένας ακροδεξιός τρομοκράτης. Στο «Ναό της αυγής», μια Tαϊλανδή πριγκίπισσα συνδέεται μυστικιστικά με τους ήρωες των προηγούμενων έργων. Ο «Εκπεσών άγγελος» είναι ένα έργο εξίσου συναρπαστικό και ερωτικό με τα προηγούμενα, αλλά διαπνέεται από μια αποχαιρετιστήρια θλίψη.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1970 ο Γιούκιο Μισίμα, στην ακμή της λαμπρής λογοτεχνικής σταδιοδρομίας του, ξάφνιασε τον κόσμο με την τελετουργική αυτοκτονία του. Ο Μισίμα στα έργα του αναφέρεται συχνά στα θέματα της αυτοκτονίας και του πρόωρου θανάτου, ενώ εξέφρασε πολλές φορές την επιθυμία να πεθάνει νέος. Ολοκλήρωσε αυτή την τετραλογία, το τελευταίο έργο του, το πρωί της μέρας του θανάτου του. Λίγο πριν αυ τοκτονήσει, έγραψε στους φίλους του ότι αισθανόταν κενός, έχοντας δώσει όλα του τα πιστεύω και τα αισθήματα για τη ζωή του σ’ αυτό το γιγάντιο εγχείρημα, το οποίο επαινέθηκε αργότερα ως αριστούργημα.

«Μία από τις σπουδαιότερες μορφές του λογοτεχνικού στερεώματος, ο Ιάπωνας Γιούκιο Μισίμα, σόκαρε και δίχασε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την τελετουργική του αυτοκτονία στις 25 Νοεμβρίου του 1970, την ίδια μέρα που ολοκλήρωσε την τετραλογία του «Η θάλασσα της γονιμότητας». – Metal Dome

“Perfect beauty. . . . A classic of Japanese literature.” – Chicago Sun-Times

“Mishima was one of literature’s great romantics, a tragedian with a heroic sensibility, an intellectual, an esthete, a man steeped in Western letters who toward the end of his life became a militant Japanese nationalist.” – The New York Times

«the most complete vision we have of Japan in the twentieth century» – Paul Theroux

«Romantic obsession and sexual intrigue meet in the sumptuous historical melodrama» – Variety

«Mishima is the Japanese Hemingway» – Life magazine

 

Σχετικά links: