Καρχαρίες Ιστορία ενός ναυαγίου, Γιενς Μπιέρνεμπου

Οι «Καρχαρίες», βιβλίο συμβολικό, φιλοσοφικό, ποιητικό, γεμάτο συναρπαστικές περιγραφές και διαποτισμένο από αγάπη για τον άνθρωπο, έγιναν δεκτοί μ’ ενθουσιασμό από το κοινό και τους κριτικούς κι έγιναν μπεστ σέλερ την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησαν.

Οι «Καρχαρίες» φανερώνουν καθαρά το βασανιστικό ενδιαφέρον του συγγραφέα τους, του Γιενς Μπιέρνεμπου, για την ανθρώπινη βιαιότητα, για τον πόνο που με σαδιστική μανία προκαλούν οι άνθρωποι στους ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως ο Μπιέρνεμπου δίνει έμφαση στην αντιφατική φύση του ανθρώπου, στην ικανότητα του να ξεπεράσει τη ζωώδη πλευρά του εαυτού του και να εξυψωθεί σε πράξεις αυταπάρνησης και αλτρουισμού.

Αχνοφαίνεται η ελπίδα ότι τελικά η αγάπη και το αίσθημα ευθύνης θα υπερισχύσουν πάνω στον άκρατο ατομικισμό και την αγριότητα.

[Εκδόσεις Μέδουσα]


«Η ωραία γραφή,τα ενδιαφέροντα γυρίσματα,οι εναλλαγές και η εικονοποιία με τις πολλές εντάσεις και τα ελκυστικά της θαλασσινά χρώματα, οι καλοί ρυθμοί τής αφήγησης και το ισορροπημένο δέσιμο στην όλη πλοκή, οδηγούν ομαλά και καλόδεχτα σε κάθαρση,σε μια λυτρωτική έξοδο των ηρώων από τα δεσμά των ψυχών τους καθώς οι καρχαρίες λουφάζουν, έστω για λίγο, και η ανθρωπιά αναδεικνύεται νικήτρια.» – Λέσχη Ανάγνωησης του ‘Degas’


Σχετικά links: