Σαμαρκάνδη, Αμίν Μααλούφ

samarkandiΣαμαρκάνδη· είναι η Περσία του Ομάρ Καγιάμ, μεγαλοφυούς αστρονόμου, ελεύθερου στοχαστή, ποιητή του κρασιού, των τριαντάφυλλων και του έρωτα. Ποιητή των Ρουμπαγιάτ, των οποίων το χειρόγραφο γεννήθηκε τον 11ο αιώνα, χάθηκε στη διάρκεια των εισβολών των Μογγόλων και ξαναβρέθηκε έξι αιώνες αργότερα.
Σαμαρκάνδη· είναι η Περσία του Χασάν Σεμπάχ, ιδρυτή του Τάγματος των Δολοφόνων, της πιο τρομερής αίρεσης της Ιστορίας.
Σαμαρκάνδη· είναι η Ανατολή του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, το ταξίδι σ’ ένα σύμπαν όπου τα όνειρα ελευθερίας καταφέρνουν πάντα ν’ αψηφούν τους φανατισμούς.
Οδηγώντας μας από το δρόμο του μεταξιού στις μαγευτικές πόλεις της Ασίας και μιλώντας μας για όνειρα και πάθη, ο Αμίν Μααλούφ μας συναρπάζει με το πηγαίο του ταλέντο του Ανατολίτη αφηγητή. Ένα βιβλίο γεμάτο ποίηση, αίσθημα και γοητεία, όπου η Ιστορία συνταιριάζεται με τη συγκίνηση του ρομαντισμού.

Μυθιστόρημα με ιστορικό υπόβαθρο και με γνήσιο άρωμα της Ανατολής, το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο ποίηση, αίσθημα και γοητεία.

Prix Maison de la Presse – roman [1988]

«Όποιος θέλει να ταξιδέψει σε τόπους μαγικούς , μυθικούς και ποτισμένους με βαρύ ανατολίτικο άρωμα, δεν έχει παρά να αφεθεί στη πένα του Αμίν Μααλούφ και να περιπλανηθεί μαζί του στη μυθική Περσία του 11ου αιώνα με το βιβλίο του ¨Σαμαρκάνδη¨.» – hashmag.gr

«Remarkable…Maalouf has written an extraordinary book.» – The Independent

«…an engrossing work of fiction…[A] fine historical novel.» – San Francisco Chronicle

«Mysteries and their solutions are deployed with masterly authority in this accomplished novel by one of the best European writers to have emerged in the last decade.» – Kirkus Reviews

Χαλαρή, ευχάριστη αλλά και χρήσιμη ανάγνωση και μια άλλη σκοπιά.

Σχετικά links: