Το εργοστάσιο των μολυβιών, Σώτη Τριανταφύλλου

ergostasio-molubion«Το Eργοστάσιο των μολυβιών είναι ένα μυθιστόρημα για την επανάσταση και τους επαναστάτες. Επίσης είναι ένα μυθιστόρημα για τα τρομερά γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο, και για άλλα, λιγότερο τρομερά, που τον συγκλόνισαν επίσης.
Η ιστορία αρχίζει το 1866, στο Κάιρο, όταν χτίζεται η διώρυγα του Σουέζ, και τελειώνει στην Αθήνα λίγες μέρες πριν από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για το χρονικό μιας ελληνικής αστικής οικογένειας που δεν μοιάζει με τις άλλες, και που δεν συμμορφώνεται με την ηθική του δέκατου ένατου αιώνα.
Ακόμα, πρόκειται για την ιστορία μιας μεγάλης φιλίας, που αρχίζει στη Ζυρίχη και που συνεχίζεται στις ταραγμένες πόλεις του κόσμου: στο Βερολίνο και στην Αγία Πετρούπολη.
Στο Εργοστάσιο των μολυβιών οι ήρωες βρίσκονται στη δίνη των πολιτικών γεγονότων, από τις αιματηρές εξεγέρσεις κατά της αποικιοκρατικής εξουσίας μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση, κι από την παραφορά της μετεπαναστατικής Ρωσίας μέχρι τα εγκλήματα του σταλινικού καθεστώτος κι ανάμεσα σ’ αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν άλλα, όχι λιγότερο συνταρακτικά: ο έρωτας, η απελπισία, η αρρώστια, και τα παιχνίδια της τύχης.
Το Eργοστάσιο των μολυβιών είναι ένα βιβλίο για τον άνθρωπο-τεχνικό και για τον άνθρωπο επαναστάτη, που είναι συχνά το ίδιο. Και για το μεγαλείο τού να πεθαίνεις μ’ έναν τόμο του Μαγιακόβσκι στην τσέπη – αλλά όχι προτού ζήσεις μια υπέροχη ζωή.»

«η έκδοση ενός λογοτεχνικού έργου που επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο, έστω και κατά τρόπο διαθλασμένο (μέσα από μια ιστορική πολιτική αναφορά, αλλά με έντονη την αίσθηση του ιστορικού παρόντος που αποπνέει), την αξία της ανεξάρτητης – κριτικής κομμουνιστικής στράτευσης ζωής, αποτελεί σίγουρα μια τομή, ιδιαίτερα μάλιστα στην ιστορική διαδρομή της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.» – Θέσεις

«Το εγχείρημα πάντως να συμπεριληφθεί σε 400 σελίδες σχεδόν ολόκληρη η πορεία του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, μια περίοδος κοσμογονική που άλλαξε τον κόσμο με τους ταχύτερους ρυθμούς που είχε γνωρίσει έως τότε η ανθρωπότητα, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και στην συγκεκριμένη περίπτωση επιτυχημένο.» – Artic

«Πρόκειται λοιπόν για ένα μυθιστόρημα «αυθεντικά και γνήσια κομμουνιστικό», όπως υποστηρίζεται σε διθύραμβο του Espace Marx Θεσσαλονίκης» – ο βοηθός της Αντίστασης

Σχετικά links: